Köpguide: Hitta rätt motviktstruck för företaget

En motviktstruck är en gaffeltruck som används för att hantera tyngre laster. De används främst inom lager och produktion och kan vara såväl el- som diesel-/gasoldrivna. Om du funderar på att köpa en motviktstruck till ditt företag har vi gjort jobbet enklare genom att sammanfatta det viktigaste i en köpguide.

En motviktstruck är en kostsam investering, så det är viktigt att hålla ett öga på marknaden och kartlägga dina behov. Motviktstruckar fås nämligen i olika storlekar och kan hantera olika vikter, liksom att du kan välja mellan en eltruck eller en gasol- alternativt dieseldriven motviktstruck.

Vilka lyft kommer att utföras?

Den viktigaste faktorn att ta hänsyn till är naturligtvis de lyft som arbetsplatsen förväntas utföra med motviktstrucken. Detta beror på att de planerade lyften har stor betydelse för vilken motviktstruck du bör investera i. Du vill försäkra dig om att trucken faktiskt kan lyfta de gods som ska hanteras, så truckens lyftkapacitet måste överstiga själva lastens maxvikt.

Utöver hur tunga vikter motviktstrucken ska kunna lyfta måste du också beakta lyfthöjden. I ett lager är det till exempel viktigt att truckens gafflar kan nå alla höjder för att operera optimalt. Välj därför en motviktstruck som kan lyfta godset till önskad höjd.

Kommer trucken användas inomhus eller utomhus?

Följaktligen måste du börja tänka på den miljö där lastbilen ska användas. Vissa lastbilar lämpar sig bättre för inomhus- än utomhusbruk, medan andra är optimala för båda miljöerna.

I det här steget bör man ta hänsyn till vilken energikälla som trucken drivs av, eftersom detta påverkar hur väl den fungerar i inomhus- respektive utomhusmiljöer. Eldrivna truckar presterar bra både inomhus och utomhus, men i mycket kalla temperaturer minskar kapaciteten hos motviktstruckar som drivs av blybatterier. Dieseldrivna truckar är särskilt lämpade för utomhusbruk och säkerställer en tillförlitlig och hållbar manövrering.

Ska du investera i en ny eller begagnad truck?

Nu kan du börja fundera på huruvida du ska investera i en ny eller begagnad motviktstruck. Det finns nämligen flera fördelar med bägge alternativ.

Den främsta fördelen med en begagnad motviktstruck är naturligtvis att du kan spara en hel del pengar. Dessutom lär trucken knappast minska i värde, vilket betyder att du kan förvänta dig att få samma summa tillbaka om du en dag bestämmer dig för att sälja trucken igen. Nackdelen med en begagnad motviktstruck är att de inte alltid är lika tillförlitliga som en sprillans ny truck. Därutöver faller en begagnad truck sannolikt inte under garantin, vilket får som konsekvens att reparationer kan bli relativt kostsamma.

Att köpa en helt ny motviktstruck kan bli en dyrare investering för dig, men fördelarna är att du får den allra senaste och bästa tekniken. Därutöver kommer de allt som oftast med garanti, så skulle en olycka mot förmodan vara framme behöver du inte betala hela utgiften själv. Däremot kan en ny truck sjunka en del i värde under åren, vilket betyder att du vid försäljning kommer att få en betydligt lägre summa för trucken än vad du köpte den för.

Innan du tar ett beslut rekommenderar vi att du väger fördelarna mot nackdelarna med varandra och tänker på din och företagets ekonomi. Välj det som kommer att gynna er mest.