Vad ska du bli när du blir stor? 4 tips för att välja rätt distansutbildning
Det finns ett stort antal distansutbildningar att välja mellan på universitetsnivå. Det stora utbudet kan kännas överväldigande för dem som inte har någon aning om vad de vill göra i framtiden. Om du känner dig redo för att plugga, men ännu inte är säker på vad du vill plugga, kan du nyttja våra tips nedan för att välja rätt distansutbildning.
Vare sig du väljer mellan två utbildningar eller hundra kan det vara svårt att ta ett beslut. Men det är viktigt att du väljer utbildning med omsorg, annars finns det en risk för att du läser till något du sedan kommer att ångra. Läs om utbildningar på distans här för att bekanta dig med fenomenet och ta del av våra fyra praktiska tips för att välja rätt kurs eller program.
- Välj ett ämnesområde som intresserar dig
Det lönar sig inte att läsa till advokat om du inte tycker att affärsjuridik är intressant. På samma sätt ödslar du din tid på universitetet om du läser kommunikation om du hatar att uttrycka dig muntligt. Därför är det så viktigt att du alltid följer ditt hjärta och väljer ett ämnesområde som du faktiskt tycker är intressant, inte bara ett som kan leda till en inbringande karriär.
Om du brottas med att ta reda på vad du verkligen brinner för är det en bra idé att skriva ner några intressen och därefter gå igenom dessa. Det kan vara i stort sett vad som helst som fascinerar dig: skönhet, siffror, matlagning… Försök sedan att se vilka av dessa intressen som du kan tänka dig att jobba med i framtiden, och sök efter utbildningar som tillåter dig förverkliga dina drömmar.
- Se över dina betyg och vilka program du kan komma in på
För att komma in på ett program eller en kurs på universitet behöver du i princip alltid ha en avslutad gymnasieexamen. Därutöver ställer några utbildningar högre poängkrav än andra. Innan du söker in på ett program eller en kurs betalar det sig därför att kontrollera om du är behörig till utbildningen eller inte. Men oroa dig inte, även om du har låga gymnasiepoäng betyder det inte att det är kört. Det finns många distansutbildningar som har låga antagningspoäng.
- Rådfråga en studievägledare
Om du fortfarande inte är säker på vad du vill plugga kan du med fördel kontakta en studievägledare. En studievägledare kan inte fatta beslutet åt dig, men de kan hjälpa dig på traven. De kan besvara frågor om speciella program och kurser, liksom de kan vägleda dig till din drömutbildning. Det är helt kostnadsfritt att kontakta en studievägledare så du har egentligen inget att förlora.
- Begränsa urvalet till det som tilltalar dig mest
Vid det här laget har du förhoppningsvis inte så många olika distansutbildningar att välja mellan. Då är det dags att börja begränsa urvalet. Nu gäller det alltså att komma fram till vilken utbildning som passar dig allra bäst och som har ljusast framtidsutsikter. Väg fördelar och nackdelar med respektive studier med varandra för att fatta ett mer välgrundat beslut.